Kijárási korlátozás március 28 és április 11-e közöttOrbán Viktor kormányfő elsőként arról beszélt, hogy különböző testületek üléseznek egész nap. Reggel az operatív törzs ülésén az a döntés született, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28 és április 11-e között. A lényeg, hogy ez a korlátozás is kibírható legyen – tette hozzá.
Ekkor mehetnek az idősek boltokbaNemzetközi példák alapján lett ez összeállítva – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte,, hogy alapvetően a bajor megoldásból indultak ki itthon. A rendelet egyik szakasza arról szól, hogy az élelmiszerboltokat és a patikákat a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között látogathatják.
Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulniOrbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni – tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat – tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel – mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a rendelkezéseket.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában beszél a koronavírus-járvány elleni lépésekről.